Initiatieven om waardeketens inzichtelijk te krijgen

MVO Risico Checker

De MVO Risico Checker van MVO Nederland is voor ondernemers die inkopen, exporteren of zelf produceren in het buitenland. In een korte anonieme test vult u uw product, grondstof of dienst in, gevolgd door het land waarmee u zaken doet. Hierna krijgt u direct inzicht in de mogelijke MVO-risico’s die u met uw handelsactiviteiten loopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan corruptie, kinderarbeid of milieuvervuiling. De risico’s zijn gekoppeld aan concrete adviezen waarmee u meteen aan de slag kunt. Doe de check of lees meer achtergrondinformatie op www.mvorisicochecker.nl en volg het op Twitter via @CSRRiskCheck.

ILO apps voor bedrijven

De International Labour Organisatie (ILO) heeft een aantal apps ontwikkeld, die bedrijven in staat stelt te beoordelen of hun bedrijfsactiviteiten risico op kinderarbeid opleveren. Met handige checklists kunnen bedrijven eventuele risico’s op kinderarbeid en gedwongen arbeid in kaart brengen en direct zien wat zij hieraan kunnen doen.

App tegen kinderarbeid:

App tegen gedwongen arbeid:

ILO-IOE handleiding tegen kinderarbeid

De ILO heeft samen met de internationale werkgeversorganisatie (de IOE) een handleiding tegen kinderarbeid opgesteld. Hierin staat achtergrondinformatie over kinderarbeid, verplichtingen onder de UN Guiding Principles en praktische tips over het verbannen van kinderarbeid uit de keten. De handleiding is te vinden op de website van de ILO.