Nederland gaat de strijd tegen kinderarbeid aan

Dinsdagmiddag 24 oktober organiseerde de Nederlandse overheid in samenwerking met het SDG Charter het event ‘Nederland tegen kinderarbeid’ in de Caballero Fabriek in Den Haag. Tijdens dit event stond het uitbannen van kinderarbeid via de productieketen centraal.

Bij het vaststellen van de duurzame ontwikkelingsdoelen heeft de VN in doel 8.7 afgesproken dat kinderarbeid in 2025 uitgebannen moet zijn. Daarbij is de betrokkenheid van alle relevante partijen belangrijk.

Om kinderarbeid uit te bannen moet er overal onder andere goede wetgeving zijn die kinderarbeid verbiedt en die wordt nageleefd, en er moeten overal scholen zijn waar kinderen naartoe kunnen gaan. Ook moeten we er met z’n allen voor zorgen dat er geen kinderarbeid plaatsvindt in productieketens van bedrijven.

Tijdens het event werd stilgestaan bij concrete en innovatieve oplossingen om kinderarbeid uit internationale productieketens te bannen. Er werd gekeken naar bestaande ‘good practices’, en er was aandacht voornieuwe creatieve ideeën.

Om die innovatieve ideeën te verzamelen hebben we een challenge uitgeschreven. De vijf beste ideeën van deze 'Nederland tegen kinderarbeid' challenge werden tijdens het event gepresenteerd  door de indieners: studenten en start-ups.